Behandling af plankeborde

Lidt om pleje og vedligehold.

Vedligeholdelsen afhænger af, hvilken behandling dit plankemøbel har fået.

Hos Mønster Design sætter vi en ære i at være så informative som muligt, og har du det mindste spørgsmål vedrørende vedligehold, så tøv ikke med at kontakte os.

Rengør og vedligeholder I den daglige. Til rengøring af møblet, bruges en hårdt opvredet karklud (uden sæbe eller andre rengøringsmidler), til at fjerne skidt og støv. Hvis dit bord får ridser eller kommer til at se træt ud.

Hvis dit møbel efter nogen tid, ser lidt træt og trist ud, og/eller du har fået lavet et par ridser i det, så skal du gøre følgende:

1. planken slibes let med et sandpapir korn 100 til 240 afhængigt af, hvor grov planken er. Korn 100 giver den groveste overflade og korn 240 den fineste. Det er en god idé, at bruge en slibeklods, som kan købes i dit lokale byggemarked.

2. Efter en let slibning langs årerne (aldrig på tværs) er fedtaflejringer samt småridser fjernet og slibestøvet tørres nu af med en tør bomuldsklud.

3. Herefter påføres (vha. pensel, svamp etc.) en olie så overfladen er fuld dækket med olie. Lad olien sidde i ca. 30 minutter.

4. Hvis planken har “tørre pletter” når de 30 minutter er gået, dvs. træet har trukket mere olie nogle steder frem for andre, påføres træet en gang olie mere, som du lader trække i yderligere ca. 20 min. Når træet ikke længere fremstår med “tørre pletter”, men den blot ligger blank i overfladen, så er træet mættet og bordpladen aftørres nu helt af med enten tørre bomuldsklude eller aftørringspapir fra din lokale farvehandel. 5. Sørg for at alt er aftørret, til overfladen virker fingertør, og lad så olien hærde ca. 24 timer inden brug. Når dette er gjort, vil træet fremstå som da det blev leveret.

Foretag aldrig en oliebehandling i direkte sollys, og husk at behandle undersiden,  hvilket dog ikke kræver slibning først.

Vær varsom hvis du bruger linolie, da kludene kan selvantænde, hvis de ligger krøllet sammen og tørrer. Put derfor kludene i en plastikpose, hæld vand i, og smid dem ud.

Vil mit nye møbel kunne slå sig/slå revner.

Træ er et såkaldt hygroskopisk materiale. Det vil sige, at træet optager og afgiver fugt afhængigt af den omgivende temperatur og relative luftfugtighed. Træet indstiller sig således over tid, afhængig af træart og dimension til det aktuelle omgivende klima.

Hos Mønster Design arbejder vi med tørt træ (7-15% fugtighed) afhængig af tørringsmetode. Dette reducerer, hvor meget træet slår sig eller sprækker over tid. Da vores møbler laves i massivt træ, kan de aldrig styres fuldstændigt, og har mulighed for at udvikle sig over tid.

For at minimere risikoen for at dit møbel over tid vil arbejde for meget, kan man vha. korrekt løbende vedligeholdelse minimere risikoen. Er det eksempelvis et oliebehandlet møbel, er det en god idé at mætte træet med olie i slutningen af marts, og igen i slutningen af oktober.

Dette gøres ved at følge, de fem trin der er listet op.

Med venlig hilsen

Mønster Design

www.mønsterdesign.dk